_

سخن مدیر عامل

سخن مدیر عامل

                          هرگز دمي ز ياد تو غافل نبوده‌ايم                                                     يا گفته‌ايم نام تو را يا شنيده‌ایم

كشور عزيز ما ايران، در ناحيه خشك و نيمه خشك كره زمين واقع گرديده است، به همين دليل از ابتداي تشكيل تمدن‌ها در اين سرزمين كهن، بهره‌برداري از منابع آب براي پيشينيان آن اهميتي خاص داشته است. نقش بسزاي بهره‌برداري از منابع آب در پيدايش و پايداري تمدن‌ها، منجر به خلق روش‌هاي خلاقانه و ابداعات و نوآوري‌هاي شگرف در حوزه صنعت آب در اين سرزمين گرديده است. روش‌هايي كه بعدها تا اقصي نقاط چين و شرق دور و تا قلب اروپا و شمال آفريقا نفوذ يافته و مورد استفاده ساير تمدن‌ها و اقوام قرار گرفته است. «قنات‌ها»، «سدهاي تاخيري»، سازه‌هايي نظير «لت» و «تنبوشه» و صدها سازه و تجهيزات ديگر در  زمينه بهره‌برداري از منابع آب و ارائه تئوري‌ها و رابطه‌هاي هيدروليكي توسط دانشمندان بزرگي چون «كرجي» نشان دهنده نبوغ دانشمندان ايراني و پيشرفت علوم فني و مهندسي در حوزه صنعت آب در كشور عزيزمان ايران است.

تاثيرپذیری كشور از انقلاب صنعتي اروپا در قرن های اخیر، منجر به از بین رفتن روش ها و سازه های سنتی و استفاده از تاسيسات و تجهيزات بومي نشده اروپايي و آمريكايي در كشور گرديد، تاسيسات و تجهيزات گران قيمتي كه با شرايط هيدرولوژيك و اقليمي كشور ما همخواني نداشت و در كنار بهره‌برداري نامناسب، نه تنها باعث بهبود وضعيت بهره‌برداري از منابع آب نگرديد، بلكه مقدمه بروز تنش‌ها و بحران‌هاي آبي و ورشكستگي كشور در حوزه منابع آب گرديد و با اعتراضات و انتقادات شديد مواجه شد.

«دانش بهره‌برداري» قسمت مهم و جدانشدني «علوم آب» است. بهره‌برداري علم است، ولي، متاسفانه در كشور ما بي‌اهميت بوده و از منظر يك دانش به آن نگاه نمي‌شود. بهره‌برداري در كشور ما از اهميت چنداني برخوردار نيست. در دروس دانشگاهي و مقالات علمي نشاني از آن ديده نمي‌شود، كتاب‌هاي چنداني در مورد اين دانش منتشر نمي‌شود و استادان محترم دانشگاه‌ها و دانش آموختگان مراكز آموزش عالي، آشنايي چنداني با آن ندارند. بودجه‌هاي هنگفت و قابل ملاحظه‌اي براي طراحي و ساخت سازه‌هاي هيدروليكي و آبي تخصيص يافته و مصروف مي‌گردد، اما، بلافاصله پس از افتتاح، منابع محدود مالي براي بهره‌برداري و نگهداري از اين تاسيسات در نظر گرفته مي‌شود. اغلب طراحي‌ها و اجراي پروژه‌ها بدون در نظر گرفتن اصول بهره‌برداري و در نبود بهره‌برداران متخصص و با تجربه در تيم‌هاي طراحي و اجرا، انجام مي‌گيرد و پس از افتتاح نواقص بهره‌برداري پروژه‌ها عيان و آشكار مي‌گردد. اما، متاسفانه شب پرشور جشن طراحي و ساخت با سكوت مرگبار صبح بهره‌برداري پس از شب جشن مواجه مي‌گردد. حتي در صورت طراحي و ساخت بي عيب و نقص تاسيسات آبي، بهره‌برداري نامناسب، تاسيسات مذكور را مضر و ناكارآمد جلو مي‌دهد و بهره برداري علمي، بسياري از نواقص طراحي و ساخت را پوشش مي‌دهد. دانش بهره‌برداري منابع آب، مجموعه علومي شامل مهندسي آب، عمران و هيدروليك، مهندسي كشاورزي، زمين شناسي، برق و مكانيك، علوم اجتماعي و فرهنگي، علوم اقتصادي، علوم ارتباط، حقوق و… است.

  در سايه بي‌توجهي و بي‌مهري به مقوله بهره‌برداري در صنعت آب كشور، آب به عنوان نهاده‌اي گران بها از طرف دولت از يك سو و حق­آبه داران و ذي‌نفعان از سوي ديگر به شركت‌هاي بهره‌برداري سپرده شده و استيفاي حقوق آب بران، در بخش‌ها و مصارف كشاورزي، صنعت، شرب و فضاي سبز در كنار حفاظت، نگهداري و تعميرات تاسيسات و تجهيزات، به اين شركت‌ها محول مي‌شود. بنابراين، علاوه بر نگرش علمي به مقوله بهره‌برداري، صداقت، پاك دستي، امانت‌داري، مردم‌داري و مشتري‌مداري جز اصول اوليه بهره‌برداري از منابع آب است و برون رفت از وضعيت بحراني كنوني منابع آب كشور در سايه بهره‌برداري بهينه و علمي از منابع آب امکان پذیر مي‌باشد.

شركت ميراب زاينده‌رود، با قدمت و سابقه طولاني و آشنايي كامل به مسائل بهره‌برداري، حقوق آب، حق‌آبه‌ها، حفاظت از تاسيسات و حرائم مجاري آبي، مانيتورينگ و GIS شبكه‌هاي آبياري و زهكشي، امور مشتركين و درآمد، ساخت و تعمير تاسيسات و مجاري آبي و با بهره‌گيري از كادر با دانش و مجرب و استفاده از تجهيزات و ادوات مناسب بهره‌برداري، از جمله شركت‌هاي با سابقه و پيشرو در حوزه بهره‌برداري صنعت آب كشور است كه ضمن نگرش علمي به مقوله بهره‌برداري با شعار صداقت، پاك‌دستي، امانتداري، مردم‌داري، و مشتري‌مداري به روزهاي طلايي و عمران و آبادي ميهن اسلامي و برون رفت از وضعيت بحراني كنوني منابع آب كشور در سايه بهره‌برداري بهينه و علمي از منابع آب مي‌انديشد.

                                                                                                                                                                                                                      مهندس مرتضي غضنفرپور

error: